Facebook stranice koje ne smijete lajkovati ni u ludilu

0
318

Krađa identiteta na internetu odavno je poznata, ali je u posljednje vrijeme sve učestalija pojava, koju prate i finansijske malverzacije, upozorava PhoneArena, piše Mondo. Ovaj sajt kao idealne primjere navodi svima poznate Facebook stranice koje poklanjaju telefone, povratne karte, skupu i luksuznu robu, gotovo bilo šta.

Krađa identiteta

Ovakve stranice koriste lakovjerne korisnike da dođu do njihovih ličnih podataka, ukradu im identitet i kasnije ga iskoriste za različite malverzacije, uključujući krađu novca preko interneta. Navodno, dobitnici se obavještavaju porukom putem Messengera, a potom se traže njihovi lični podaci. Nagrada, naravno, nikad ne stiže do dobitnika, a njegovi podaci bivaju zloupotrebljeni na neki od već ranije razrađenih načina.

Ovaj vid prevare uključuje i masovno prikupljanje lajkova, koje vlasnici lažnih poklon stranica kasnije prodaju i preimenuju u ko zna kakve stranice, na kojima ostaju vaši podaci, komentari i sve ono što ste po podešavanjima Facebook profila otkrili o sebi (mislimo na podešavanja privatnosti Facebook profila).

Sve stranice koje vam poklanjaju vrijedne nagrade, recimo 100 telefona, 10 telefona, povratne karte, kompjutere, skupu garderobu su vjerovatno lažne. Ne mora biti nužno tako, ali je uglavnom tako. Sve te stranice tražiće vam da ih lajkujete, podijelite na zidu, tagujete nekoliko prijatelja i onda upišete komentar i okačite možda još nešto.

Prave stranice grade imidž na svom sadržaju i angažovanju korisnika i nikad se ne služe ovakvim instant trikovima. Instant stranice za mali vremenski rok pokušavaju da skupe što veći broj lajkova i prave bazu lakovjernih korisnika, koje mogu da iskoriste za zloupotrebe kad im se za to ukaže prilika.

Ne budite lijeni

Savjet svima je da ukoliko nisu 100 posto sigurni da se iza stranice nalazi regularan i realan brend, da nikako ne dijele nikakve podatke s tim stranicama. Legalne stranice, čak i kod nas, uglavnom su označene plavim kružićem, što znači da su pouzdane i verifikovane i igrajte nagradne igre samo na takvim stranicama. Također, nemojte biti lijeni – raspitajte se kod svojih prijatelja o stranici ili je kontaktirajte i tražite podatke o stranici, ukoliko ih na Facebook mreži ne pronađete.

 

 

Izvor: oslobodjenje

 

LEAVE A REPLY