KORACI MIRA: PJEŠICE OD VUKOVARA DO SREBRENICE

0
2021

Članovi udruženja Koraci mira krenuli su u subotu na put pješice dug 340 kilometara od Vukovara u Hrvatskoj do Srebrenice u Bosni i Hercegovini, javlja agencija Hina.

Prema planu, put će trajati 11 dana i u Srebrenicu bi trebali stići 11. jula, kada će učestvovati u komemoraciji za ubijene u tom gradu u genocidu jula 1995. godine. Prije početka puta su članovi udruženja položili vijenac i zapalili svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru, čime su istakli i povezanost dva mjesta stradanja, Vukovar i Srebrenicu, javlja agencija Hina.

– Cilj pješačkog pohoda je odavanje počasti žrtvama genocida i prisjećanja na stravične zločine. Srebrenicu smo pohodili i pojedinačno i grupno, a onda smo došli na ideju da pohodimo i grad heroja Vukovar i odamo počast njegovim žrtvama -, rekao je predsjednik udruženja Koraci mira Nihad Alić.

Poruka zajedništva

Dodao je kako se “ove godine rodila se i želja da ova dva grada simbola otpora spojimo jednim maršom, paralelno s maratoncima, koji trče sedmu godinu zaredom”. U ime Vukovarsko-srijemske županije, vijenac je položio zamjenik župana Josi Dabro, koji je rekao kako je narod u Bosni i Hercegovini, kao i narod u Hrvatskoj, proživio teške sudbine.

– Želimo poslati poruku zajedništva, jer moramo zajedno funkcionirati, živjeti i raditi te nikada ne zaboraviti ono što se dogodilo, ali u svakom slučaju ići naprijed. Također, moramo nove generacije sačuvati na prostorima kako Vukovarsko-srijemske županije, tako i Bosanske posavine –, rekao je on.

(Hayat/Foto: Arhiv)

LEAVE A REPLY