Šokantne slike iz zemlje posljednjeg diktatora u Evropi: Djeca ovdje žive poput biljki, konstantno su u krevetu, nemaju mišića

0
116

Stotinu teško bolesne djece i mlađih osoba bilo je na rubu gladi u bjeloruskim sirotištima, što je šokiralo javnost i pokrenulo kriminalnu istragu, piše Guardian.

U domovima za siročad nalaze se tinejdžeri koji imaju samo 15 kilograma, a jedna 20-godišnjakinja je spala čak na 11,5 kila.

Doktori, službenici iz dječijih domova i državni tužitelji otkrili su da se u domovima za siročad nalazila nekolicina djece koja su godinama pothranjena, neka doslovno i na rubu smrti.

Fotografije i video snimke iz sirotišta u Minsku podsjetile su mnoge na rumunjski skandal sa sirotištima tokom 90-ih godina.

sirotista2

Vlasti su pokrenule istragu koja bi trebala utvrditi zašto i kako su djeca završila u životnoj opasnosti, a tužitelji kažu da su žrtva pothranjenosti i zanemarivanja zbog čega je nekoliko upravitelja tih sirotišta već dobilo otkaze. Međutim, pojedini negiraju da su krivi, opravdavajući ovakvo stanje zbog tjelesne i psihičke bolesti ove djece.

– Ova djeca nikada nisu hodala, konstantno su u krevetu i nemaju mišića. Njihove noge su poput čačkalica prekrivenih kožom. Takvo dijete nikada se neće moći samo kretati, bez nečije pomoći, ili posebne prehrane bogate kalorijama. Za nas je najbitnije da ova djeca budu čista, suha i nahranjena, i da dobiju potrebnu medicinsku pomoć, a što je najvažnije. – kazala je direktorica sirotišta Ella Borisova.

Najveći problem je što većina sirotišta nije omogućila bogatu nutritivnu ishranu, a koja  je ovoj djeci prijeko potrebna, jer ih je većina teško bolesna.

Takvu ishranu, koja se sondom unosi direktno u probavni sustav, mogli su propisati samo ovlašteni pedijatri i bolnice koje su  za njih bile nadležne. Međutim, do toga nikada nije došlo jer su ovakvu djecu smatrali “izgubljenim slučajevima”.

Fotografije pothranjene djece prvi je objavio magazin “Imena” na svojim web stranicama, a čitatelji su uporedili ovakvu tešku situaciju sa nacističkim logorima smrti. Između ostalog, ovaj magazin je objavio da je jedna dvadesetogodišnja žena imala težinu dvogodišnjeg djeteta, oko 11,5 kilograma.

Postavlja se pitanje, kako je nešto ovakvo moguće u 21. stoljeću u Evropi?

Odgovor nije jasan. Neka sirotišta jednostavno ne daju normalnu količinu hrane djeci, a niti ima novca za nutritivnu ishranu koja bi im pomogla da dobiju na težini. A čak i ako bi im se obezbijedila takva ishrana, ni to ne bi bilo dovoljno za njihovo normalno zdravsteno stanje.

sirotista1

– Ova djeca su dovedena ovdje da bi ostala tu do kraja svog života. Većina njih su data na usvajanje još po svom rođenju. Svi oni imaju već urođene mentalne invalidnosti, neki imaju cerebralnu paralizu, ili neku drugu urođenu anomaliju, kazala je zamjenica direktora jednog od sirotišta, Marina Fedorenchik.

U sirotištima koja pružaju nešto kvalitetniju ishranu djeci, situacija nije mnogo bolja. Lokalni doktori nisu uspjeli da privuku pažnju vlasti i vladinih službenika. Pokušali su organizirati dobrotvorne akcije da se skupi novac kako bi se djeci omogućila adekvatna prehrana, međutim, odaziv je bio nikakav, rekao je jedan od doktora.

– Da je bilo redovnih medicinskih pregleda, i nadzora stručnjaka, jasno bi se uvidjelo da je stanje ove djece katastrofalno i životno ugroženo, kazao je pedijatar Alexy Momotov.

Direktorica jednog dječijeg doma Anna Gorchakova kazala  je da je jedan od uzroka strašnog stanja u kojem su se djeca našla, zbog općeg odnosa društva prema teško bolesnoj djeci.

– Njih se hrani i pazi na njih, ali ih se u osnovi tretira kao biljke – dodala je Gorchakova.

Pogledajte video:

LEAVE A REPLY