Želite da zauvijek nestanete s društvenih mreža? Evo kako da to uradite u nekoliko koraka

0
314

Ako vam je dosta društvenih mreža i želite da obrišete profile na Facebooku, Instagramu, Twitteru i drugim stranicama, to možete da uradite vrlo lako, a da pritom ne izgubite podatke koje ste dijelili na njima.

Facebook

Da biste obrisali svoj Facebook nalog, otvorite Settings, pa Security pa potom Edit uz Deactivate Your Account. Kliknite na link koji će se pojaviti.

Jednostavno je, ali postoji caka. Time niste trajno izbrisali svoj nalog nego ga samo deaktivirali. Dobit ćete neko vrijeme za razmišljanje, nakon čega će Facebook zakazati brisanje svega što imate u roku od 90 dana.

Ako poželite nešto da sačuvate, prije brisanja, otvorite Settings, pa kliknite na General i onda Download a Copy of Your Facebook Data. Morat ćete da unesete lozinku kako biste potvrdili da ste to zaista vi, a ne neko zlonamjeran. Moći ćete da preuzimate objave, fotografije, sačuvane chatove i još štošta, sve u formatu HTML.

Google

Kako biste ekipi iz Google-a zauvijek rekli zbogom, otvorite stranicu svog korisničkog naloga i kliknite Delete Your Account or Services. Naredna opcija omogućit će vam brisanje pojedinih dijelova vašeg naloga (recimo, Gmaila ili YouTubea) ili brisanje svega odjednom. Kao i za Facebook, treba da unesete lozinku.

Ako odaberete brisanje odjednom, bit će vam ponuđena lista svega što će time nestati, od fotografija u Google Photos do muzike u Google Music. Kako biste potvrdili svoj odabir, kliknite Delete account.

Uz svaki od servisa bit će link pomoću kojeg možete preuzeti svoje podatke. Njima možete pristupiti i preko glavne stranice korisničkog naloga, tako što ćete kliknuti na Personal Info & Privacy i potom skrolovati sve dok ne nađete Download Your Data. Odaberite Create Archive.

U sljedećem koraku moći ćete da odaberete šta ćete sačuvati, a šta ne i u kojem obliku će vam biti isporučeni.

Twitter

Odlazak s Twittera je jednostavan. Kako biste došli do svojih podataka prije brisanja, otvorite Settings u internet pretraživaču, kliknite na Account i potom na Request your archive. Kad je spremna za preuzimanje, dobit ćete obavještenje u vidu maila. Podaci će biti u formatu HTML.

Za gašenje korisničkog naloga kliknite na Deactivate my account, potvrdite svoj izbor u sljedećem koraku kako biste pokrenuli brisanje. Imat ćete na raspolaganju 30 dana kako biste se predomislili. Dovoljno je da se ponovno ulogujete i nastavite dalje kao da se ništa nije dogodilo. Ako ste potvrdili korisnički nalog, na raspolaganju ćete imati čitavu godinu.

Instagram

Recite Instagramu zašto ga napuštate, unesite svoju lozinku i kliknite Permanently delete my account.

Možete ga i privremeno deaktivirati, tako što ćete otvoriti Settings na svom profilu i potom kliknuti Temporarily disable my account. Nema vremenskog ograničenja, pa možete nastaviti kad to poželite.

Ne postoji jednostavan način da izvučete fotografije i videozapise s Instagrama. Ili ste čuvali sve što ste objavljivali paralelno na mobilnom telefonu (koristeći opciju Save Original Photos) ili ćete vjerovati servisima kao što je Instaport.

Yahoo

Kada pročitate upozorenje o posljedicama brisanja (obrisat će sve podatke), kliknite na Terminate this Account kako biste pokrenuli brisanje.

Nažalost, ne postoji brz i lak način da izvučete podatke s Yahoo-a. E-poštu možete preuzeti koristeći IMAP. Ako ubacite podešavanja za Yahoo Mail u neki drugi program, kao što su Gmail ili Outlook, možete prebaciti svu e-poštu.
Izvor: avaz.ba

LEAVE A REPLY